< Tilbage

Gengivelse af udredning af dopingsag vedr, I.D. Eceptional i kort form.06-01-2024 - 20:20

Udredningen i dopingsagen er omfattende, og det er mit indtryk, at mange der udtrykker en holdning til dommen, ikke har læst udredningen. Derfor vil jeg hermed i kort form skitsere forløbet i sagen.

I doping test af hesten I.D. Exeptional er der konstateret forekomst af stoffet Xylazin, dog under rapporteringsniveau. Xylazin er ikke naturligt forekommende i hest og kan kun optages via injektion enten i muskel eller blodåre.

 

Xylazin virkning: muskelafslappende, smertestillende, virker hæmmende på impulser i nervesystem, fører til fald i neurotransmission af noradrenalin og dopamin i centralnervesystemet, hæmmer noradrenalintransportfunktionen, forårsager en signifikant reduktion i blodtryk og puls frekvens.

 

Virkningen hos dyr varer op til 4 timer efter injektion. Xylazin kan måles i urinprøver hos heste, halveringstiden er meget kort ca. 6 minutter, og efter 49 minutter kan Xylazin sandsynligvis ikke måles i urin hos hest.

Butorphanol forstærker Xylazin virkning.

 

Xylazin er almindeligt anvendt i USA blandt stofmisbrugere, hvor det blandes med bl. a. heroin eller fentanyl. Dødelighed blandt misbrugere i USA er i perioden 2010 – 2019 steget med 25% p.g.a. Xylazin, og stoffet er det med højst konstaterede dødelige effekt i USA nogen sinde. Xylasin er ikke tilladt anvendt som human medicin.

 

Kilde: Wikipedia

 

I dopingtest foretaget på Skive Trav d. 30. april 2023 er der i A- og B prøve fundet Butorphanol over rapporterings niveau og Xylazin under rapporterings niveau.

Butorphanol har flere effekter, der kan påvirke en hests præstation eller temprament. Det er smertestillende, beroligende og kan påvirke hjertefrekvens og vejrtrækning. Butorphanol forstærker endvidere effekten af Xylazin.

Xylasin virkning er beskrevet oven for.

 

Hvordan kan I.D. Exeptional have fået disse stoffer i sig;

 

Dømte anfører at hesten i naboboks på gården, har været i behandling, og I.D. Exeptional herved kan have indtaget Butorphanol og Xylasin.                                               

 

Nabo hesten har ikke været behandlet med Butorphanol og Xylazin, desuden er stofferne ikke staldkontaminante.

 

Dømte anfører, at der kan være tale om sabotage foretaget i stalden på gården

 

Der er op mod 100 heste opstaldet på gården, og der er ikke navneskilte på boksdøre, hvorfor det vil være usandsynligt, at udenforstående person, vil kunne identificere I.D. Exeptional. På gården er der video overvågning, men dømte har ikke kunne fremlægge film, der viser at uvedkommende har haft adgang. Det virker desuden usandsynligt, at man vil sabotere hesten I.D. Exeptional, da samme stald har hesten Seven Nation Army til start i samme løb, og denne er kæmpe favorit i løbet.

 

Dømte hævder, at hesten kan have optaget stofferne i boks på Skive Trav, da hesten ikke blev stillet i rengjort og plomberet boks ved ankomsten.

 

Stofferne er som tidligere nævnt ikke staldkontaminante, og kan derfor ikke være optaget i boksen. Boksen benyttes desuden kun på løbsdage, og den blev tømt for strøelse og ilagt ny spån.

At dømte ikke anvender den tildelte rengjorte og plomberede boks, er en overtrædelse af doping bestemmelserne, og betragtes som groft uagtsom handling, og er derfor en skærpende omstændighed i forhold til dommen.

 

Dømte anfører, at man konstaterede mærke efter stiksår og størknet blod på hestens hals på løbsdagen d. 30/4 om morgenen. Dette beviser i.h.t. dømte, at der har været tale om sabotage.

 

Dette er et nyt brud på doping bestemmelserne. Hvis man konstaterer ovennævnte, må man under ingen omstændigheder bringe hesten til start, og man skal rapportere hændelsen til doping komiteen. Dette betragtes også som en groft uagtsom handling, med skærpende omstændighed i forhold til dommen.

 

Undervejs i udredningen, har dømte ikke stillet spørgsmål ved prøveudtagningen på Skive Trav, men der gør man nu, langt henne i forløbet i udredningen. Der blev udtaget dopingprøve på hestene Seven Nation Army og I.D. Exeptional i samme løb, og staldpersonalet, der var tilknyttet hestene, og fulgte dem til doping stalden hævder, at den dopingkontrollant, der underskrev dokumenter vedr. prøveudtagning på Seven Nation Army fulgte hesten I.D. Exeptional, og dopingkontrollanten der underskrev dokumenter vedr. prøvetagning af I.D. Exeptional fulgte hesten Seven Nation Army. Dermed hævder dømte, at der er procedurefejl i forbindelse med prøvetagning, og dømte kræver at dopingkontrollanterne, skal stilles for civil ret, og afgive vidneforklaring under strafansvar.

 

Det kommer ikke så vidt. I det efterfølgende løb, skal der også tages dopingprøve, og hvis dømtes påstand skal være korrekt, vil det kræve, at dopingkontrollant tidsmæssigt har underskrevet dokument vedr. prøveudtagningen, samtidig med at kontrollanten fulgte hesten i det efterfølgende løb til dopingkontrol. Desuden præciserer doping reglementet ikke, hvilken kontrollant der skal underskrive prøveudtagning, da der kan være flere, der har fulgt hesten. Reglementet præciserer, at heste udtaget til dopingkontrol skal være under opsyn af dopingkontrollant, indtil prøvetagning er fuldført.

Dømtes staldpersonale er så rutinerede i forbindelse med dopingkontroller, at de burde have reageret på stedet, hvis de havde konstateret uregelmæssigheder i forbindelse med prøvetagning. Staldpersonalet har derimod underskrevet dokument, der bekræfter, at prøvetagning er foregået efter reglerne. Det er Skandinavisk Doping Komites vurdering, at dette forløb vedr. prøveudtagning stiller spørgsmålstegn, ved dømtes og dennes staldpersonales troværdighed.

 

Konklussion:

Der er ikke fremført sandsynlige beviser for, at hesten kan være påført de ulovlige stoffer af uvedkommende. Der er kun fremført udokumenterede påstande, og der er ydermere afsløret flere overtrædelser af dopingbestemmelserne i sagsudredningen.

Det er vurderingen, at enten den dømte eller personer med tilknytning til stalden, kan have tilført hesten stofferne Butorphanol og Xylazin.

Det er ikke bevist, at dømte personligt har foretaget doping af hesten, hvorfor Skandianavisk Dopingkommite indstiller til, at vedkommende kun dømmes for grov uagtsomhed.

 

Dømte kunne være dømt udelukkelse for livstid, da dømte har en tidligere udelukkelses dom på 2 år. Ved tildeling af A-licens d. 29. august 2018 er der knyttet en klausul. Dømte skal til enhver tid, overholde det gældende regelsæt omkring medicinering og doping. Overtrædelse vil medføre permanent inddragelse af licens.

Den danske doping komite har dog vurderet, at en sådan klausul kun er gældende i 2 år.      

 

Kommentar:

 

Teksten oven for, er som nævnt udelukkende en kort beskrivelse af udredningen, men den er vigtig at have kendskab til, i vurdering af hele sagen. Den fulde tekst kan læses på DTC hjemmeside.

Dømte er som nævnt dømt for groft uforsvarlig handling i forhold til dopingbestemmelserne.

Dette medfører i.h.t. løbsbestemmelserne paragraf 38.9 automatisk en dom på 2 års udelukkelse. I gentagelsestilfælde vil der være en skærpelse af sanktionen.

Man kan have sine holdninger til, om dømte kan have dopet hesten eller ej, det er dog et faktum, at dømte selv anfører, at man om morgenen, samme dag som hesten skal starte, har konstateret tegn på injektion og størknet blod på hestens hals. Hvis blot stalden have brugt sin sunde fornuft og fulgt dopingbestemmelserne, undladt at starte hesten og rapporteret hændelsen til dopingudvalget, så havde vi været foruden denne sag, som er til uvurderlig stor skade for dansk travsport. Om straffen er for hård eller ej, straffen er udmålt i.h.t. løbsbestemmelsernes paragraf 38.9. I en vurdering i forhold til det rimelige i strafudmålingen, bør man i sine overvejelser tage bedømmelse af tidligere straffe, udmålt på grund af udtalelser, der kan skade travsporten, fremsat af professionel travtræner og senest en amatør i Århus, med.

 

< Tilbage