<

Tilbageblik på året 2022.10-01-2023 - 11:42

Ny avlshingst, henvendelser fra USA og Finland

Tidlig på året fik vi mulighed for, at købe hingsten Classichap (US), der havde pådraget sig en gaffelbåndsskade, og skulle stoppe sin løbskarriere. Som søn af USA´s alt dominerende avlshingst, Chapter Seven og med en moder Classical Flirt, der også har lavet Market Share med over dkr 25.000.000 i indtjening, så var vi ikke i tvivl om, at her var en hingst med avls potentiale.

Han blev da også godt modtaget af opdrætterne, med 31 hopper insemineret, og at han fungerede super med 28 hopper konstateret drægtige, er jo også vigtigt.

Vi fik henvendelse fra Finland, om køb af Classichap, men han er ikke til salg, og vil også i 2023 være tilgængelig for danske opdrættere. Det er dog positivt, at der er andre, der også synes, at hingsten er interessant.

 

Vi fik også henvendelse fra USA på følhoppen Pine Elegance, men også hende valgte vi at beholde. Efter vores opfattelse, giver det ikke mening, at sælge det bedste avlsmateriale ud af stalden. Derimod blev hendes første afkom, 1-årige Piney Spring (SE) solgt midt på året, til de samme amerikanske interesser. Spændende om hendes væddeløbs karriere bliver i Sverige eller USA. Kandis Spring bliver udlånt som anpartshest til Kandis fanklub m.fl. Hun træner fornuftigt hos Jan Dahlgård. De sidste 4 1-åringer, valgte vi at udbyde på auktionen i Aalborg, og det var vi meget tilfredse med. Det nye auktionskoncept er uden tvivl fremtiden, og det bliver meget spændende at se, om en auktion på en ”ikke løbsdag” i 2023 bliver en succes. Vi tror og håber det. Kan kun opfordre til at bakke op omkring den.

 

På løbsbanerne har heste født og opvokset her på stutteriet også haft pæn succes i 2022. Thai hestene har gjort det fornemt på banerne både i Danmark, Norge og Sverige, men også andre har gjort det godt. I Norsk Trav Derby deltog der i 2022 3 stk. 4-åringer opdrættet hos os, og i Norsk Trav Kriterium 4 stk 3-åringer. Heriblandt vinderen Thai Michigan trænet af Frode Hamre/Helene Kolle.

 

To af vore travle måneder er nu overstået, november og december, hvor årets føl er kommet på stald og bliver ”håndteret”, således at de er klar til den årlige tur til Norge og Sverige for at blive registreret. Alt gik som planlagt, det er dog blevet noget mere besværligt, at få føllene registreret i Sverige, da de må blive i landet, indtil STC har modtaget DNA prøver og ID skema.

 

Vi synes der er grund til optimisme, når vi ser på travsportens fremtid i Danmark. Ingen er vel i tvivl om, at det vi skal leve af fremover, er spillet. Derfor er det med glæde vi ser, at spilomsætningen i bet-25 bare stiger og stiger. I Aalborg blev der d. 29/12 2022 omsat for 17,3 millioner danske kroner!!

Min største bekymring er, at der fokuseres for meget på, at tilpasse antallet af løb med antallet af heste (læs at beskære antallet af løb i takt med at antallet af startheste falder), hvis man fortsætter denne politik, vil der jo kun blive færre og færre løbstilbud og derfor også behov for færre og færre heste. Det må være en prioriteret opgave, at tænke ”ud af boksen” og udforme proportionerne på en sådan måde, at der kan afvikles flere løb. At komme ind på hvordan, vil blive for omfattende her.

 

Vi ser nu frem mod folings sæsonen 2023, hvor 27 nye føl skal se dagens lys. Vi ser lyst på fremtiden, og har i 2022 udvidet vores antal af bedækkede hopper. Vi skal I 2023 have 10 føl efter hingstene Classichap, Fourth Dimensions, Donato Hanover og Calgary Games.

<